Ann Christy
Christiane Leenaerts 22-09-1945
Ann Christy

21 Singles bekijken van Ann Christy

Ann Christy startte haar zangcarrière met het orkest The Adams waarvan de drummer, Marc Hoyois, later haar man zou worden. Haar eerste plaatje, 'Kussen onder regenbogen' (een vertaling van 'Küsse unterm Regenbogen' van Manuela), werd geen succes. Dat kwam er pas met haar manager Robert Bylois. Ze zong Franstalige liedjes en ging op tournee door België en Frankrijk met Adamo. In 1968 won ze de zangwedstrijd Knokke Cup samen met Jacques Raymond, Lily Castel, Nicole Josy en Hugo Dellas onder leiding van Anton Peters. Niet enkel haar stem, maar ook de kleding was opvallend: ze liet zich vaak kleden door de hippieontwerpster Ann Salens. In 1970 en 1971 (met 'Dag vreemde man') nam ze vergeefs deel aan de preselecties van het Eurovisiesongfestival. Pas in 1975 mocht ze deelnemen aan het festival, dat gehouden werd in het Zweedse Stockholm. Ze zong het liedje 'Gelukkig zijn' voor de helft in het Nederlands en voor de helft in het Engels. Maar haar hoop op een internationale carrière kwam niet uit. Ze eindigde als 15e op 19 deelnemers. Christy keerde ontgoocheld naar huis terug. In 1977 stond ze 152 keer op de planken in het toenmalig Mechels Miniatuur Teater (nu 't Arsenaal) met de musical Midzomernachtsdroom, een muzikale bewerking van Shakespeares A Midsummer Night's Dream.

In 1978 zong ze twee nummers van Bob Dylan: 'If I don't be there by morning' en 'Walk out in the rain'. Dylan had ze samen geschreven met Helena Springs, maar niet zelf opgenomen. Beide songs werden hetzelfde jaar ook gecoverd door Eric Clapton op zijn LP "Backless" In 1980 had ze een hit met het liedje 'De Roos', een cover van 'The Rose' van Bette Midler, vertaald door Johan Verminnen.

In 1982 ging ze op tournee door Vlaanderen met Erik Van Neygen en haar Nederlandse begeleidingsorkest "Roots", maar toen werd ze ernstig ziek.

Ze overleed in 1984, op 38-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker. Ze werd gecremeerd en haar as werd verstrooid op het kerkhof van Meise. Haar echtgenoot, Marc Hoyois, met wie ze een zoon had genaamd Benjamin, hertrouwde later met een andere zangeres, Liliane Saint-Pierre. Marc Hoyois die leed aan prostaatkanker overleed in 2010 na een val in het ziekenhuis aan complicaties.
bron: Wikipedia