Micha Marah
Aldegonda Leppens 26-09-1953
Micha Marah

29 Singles bekijken van Micha Marah

Micha Marah bracht in 1969 haar eerste single uit. Zij was toen amper 16 jaar. Nationaal bekend werd Marah dankzij Canzonissima 1971. Tijdens dit programma, waarin de Vlaamse afvaardiging voor het Eurovisiesongfestival werd gekozen, presenteerde het 17-jarige zangeresje de liedjes 'Tamboerke', 'Ik ben zeventien'. 'Die ring' en 'Balabaloe'. Nicole & Hugo met 'Goeiemorgen morgen' werden echter uitverkoren om naar Dublin te gaan. 'Tamboerke' bereikte de hitparade en werd Marahs eerste hit. Haar tweede hit was 'Die heerlijke wereld' en dat is een bewerking van 'Un mundo nuevo', de Spaanse songfestivalbijdrage van 1971. Haar ster rees snel dat jaar, want zij deed mee aan het fameuze liedjesfestival Knokke Cup en stond ook in de hitparade met de liedjes 'Ik ben een meisje', 'Sterren aan de hemel' en 'Hasta Manana' (een cover van ABBA). Marah trad op in binnen- en buitenland. In 1975 waagde zij met 't Is over haar kansen nog eens voor het Eurovisiesongfestival. Zij deed dat samen met The Pebbles, een populaire band. Maar Ann Christy en Gelukkig zijn waren haar te machtig: Ann Christy ging naar Stockholm. Inmiddels was Micha Marah een gevestigde naam in de Vlaamse showbusiness.

In 1979 werd ze zonder competitie uitgekozen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisie-podium. Tijdens de pre-selectie op 3 maart 1979 zong ze drie liedjes: 'Mijn dagboek', 'Comment ça va' en 'Hey nana'. Het laatste werd gekozen om naar Jeruzalem te gaan. Marah verfoeide het liedje echter en dreigde zich terug te trekken. De situatie dreigde te escaleren toen ze 'Hey nana' als plagiaat wilde laten aanmerken met de bedoeling het te diskwalificeren. Koorzangeres Nancy Dee werd benaderd als vervangster. Uiteindelijk reisde Marah Marah toch af naar Israël. Op 31 maart 1979 zong zij het gewraakte liedje. Ze eindigde er als 18de en gedeelde laatste. Daarna wilde ze 'Hey nana' nooit meer zingen. Haar versie verscheen ook niet op plaat. Op verzoek van Milo Decoster (Barclay) bracht componist Charles Dumolin de versie wel uit. Na het songfestivaldrama ging ze onverdroten verder. Ze wisselde vaak van stijl. Zo bracht ze in 1983 een LP met kinderliedjes uit, getiteld (Alleen voor kinderen). Dit bleek een succes en er volgden er meer, deel 2 in 1984 en deel 3 in 1985. Ook was ze samen met Marijn De Valck als tv-presentatrice te zien in het jeugdprogramma Stad op stelten. In de jaren tachtig en negentig presenteerde zij radioprogramma's als Hadiemicha en Kwistig met muziek op Radio 2. Ook was zij in allerlei televisieprogramma's te zien als zangeres, actrice of panellid. Toen zij in september 1993 veertig jaar werd, bracht ze daarover een single uit met de gelijknamige titel. Zij brak dan ook met de zogenaamde schlagers, die zij in met name de jaren tachtig op haar repertoire had staan.

Marah bleef tot in 2000 singles en albums uitbrengen, ook in de Engelse taal. Zij raakte geïnspireerd door Ierse folksongs en bracht in 1998 een album met bewerkingen uit. De zangeres liet zich hier van een nog onbekende kant zien. Anno 2006 maakte ze samen met Alana Dante en Sandra Kim deel uit van de Soul DivaZ. Zij brengen een repertoire van hits uit de jaren zestig.
bron: Wikipedia