Katastroof
01-01-1977
Katastroof

1 Singles bekijken van Katastroof

De groep werd in 1977 in Antwerpen opgericht. De intentie was om een eenmalig optreden te geven maar de band bleef bestaan. Hun bekendste nummers zijn: "Ikkekannekik (a schaamhaar zien)[1]", "Zuipen", "Met De Wijven Niks As Last", "De Paterkesdans", "De Man Is Minderwaardig" ...
Al sinds zijn ontstaan profileert de groep zich als anarchistisch en atheïstisch. Hoewel ze beweren geen politieke kleur te hebben, bevat hun oudere repertoire liederen tegen de hypocrisie van de toenmalige CVP. Uit die periode stammen ook hun nummers die kritiek uiten op kernwapens en de politie.

Qua muziekstijl is Katastroof geneigd tot experimenteren met onder andere rap, reggae en rock-'n-roll, meestal in de humoristische en sarcastische sfeer, maar de favoriete stijl is folk. Deze stijl is ook het meest geliefd bij de fans. De groepsleden maken vaak gebruik van folk instrumenten.

In 2007 tekende Tom Metdepenningen naar aanleiding van het 30-jarig bestaan een reeks vedettestripgags over de groep, die begin 2008 in albumvorm uitkomt onder de titel De Strippende Stroof. In 2011 figureerden de drie groepsleden nogmaals als stripfiguren naast Piet Pienter en Bert Bibber in "Op het Spoor van Pom", een hulde-uitgave ter ere van striptekenaar Pom.
Hun 30-jarig bestaan was aanleiding tot het langste interview dat ze ooit op Radio 1 bij de VRT gegeven hebben. Hierin stelden ze dat Katastroof (naar eigen zeggen) reeds lange tijd nummer één vermeld staat bij de illegale internetdownloads van Nederlandstalige muziek.

Begin 2008 verleende de groep haar medewerking aan de internationale release van de single "De Pinguïndans". Zij leverden de Antwerpse versie van de song.

Recentelijk verspreidt de groep regelmatig liedjes en videoclips op het internet over actuele thema's zoals het hoofddoekenverbod ("Ik Geil Oep Hoefddoeke"), de Oosterweelverbinding ("Laat de Wapper Maar Komen") en de pedofilieschandalen in de Kerk ("Het Ontdopingslieke"). In november 2011 verscheen het album "Katastrofalia", waarop deze themaliedjes verzameld staan.
In 2010 nam de groep een live-album op, dat op 22 februari 2011 verscheen onder de naam "(Niks oem 't) Lijf!".

Op 1 mei 2011 richtte Katastroof, naar analogie met de Snorrenclub Antwerpen, de Katastrofale Baardenclub op. Bij de lancering hoorden 3 officiële clubliederen. Er wordt via een poll op hun website maandelijks een "Baard van de Maand" gekozen uit 3 kandidaten: een historisch figuur, een nog levend persoon en een fictief personage. Op het einde van het jaar wordt uit de 12 winnaars een officiële "Baard van het Jaar" verkozen.

In de aanloop naar het 35-jarige jubileum van de band in 2012, werkte Katastroof aan het album "Vrindjespolletiek" waarop gastvedetten uitgenodigd werden voor een duet. Onder andere Ivan Heylen, Lies Lefever, Quatsch, Belgian Asociality, An Nelissen en Kommil Foo werken aan dit album mee. Het verscheen op 27 maart 2013.

Op 20 mei 2012 werd de officiële biografie voorgesteld (geschreven door Jos Smos) van de groep met als titel "Katastroof: De Geschiedenis van een Antwerps Fenomeen" en als ondertitel "35 Jaar Niks As Last".

bron: Wikipedia