The Strangers
01-01-1953
The Strangers

66 Singles bekijken van The Strangers

De groep werd op 8 mei 1952 opgericht door Gust Torfs, Alex Boeye, Pol Bollansee en John De Wilde, al zongen ze toen nog in het Standaardnederlands. Hun eerste optreden vond plaats op 7 januari 1953 in Hoboken. Tegen 1965 hadden ze al 1000 keer opgetreden.

De Strangers specialiseerden zich erin de hits van het moment opnieuw op te nemen, maar over de oorspronkelijke melodie heen eigen, humoristische teksten te zingen. In het begin deden ze dit nog in het Algemeen Nederlands, later definitief in hun Antwerps dialect. Hun grote voorbeeld was zanger Frans Lamoen. Ze dankten hun populariteit vooral aan het feit dat iedereen de oorspronkelijke melodieën kon meeneuriën en hun vertalingen voor de meeste Vlamingen beter begrijpbaar waren dan de oorspronkelijke talen waarin de hits werden gezongen. Toch waren hun nummers nooit letterlijke vertalingen, maar altijd volslagen nieuwe teksten over vaak compleet andere onderwerpen.
Een ander deel van hun succes dankten ze aan het feit dat hun teksten vaak een satirisch, maatschappijkritisch, populistisch kantje hadden. Ze zongen spotliederen tegen allerlei politieke strekkingen en wetten, over allerlei maatschappelijke en sociale thema's en vaak zelfs over trends die tijdens een specifieke periode of jaar populair waren. Hierbij schuwden ze ook minder politiek correcte boodschappen niet. Het lied De Gastarbeider bijvoorbeeld, handelt over de slechte manier waarop de eerste generatie allochtonen hier werd verwelkomd en aan hun lot werd overgelaten.

Ze tekenden hun eerste platencontract met Decca en vonden later hun stek bij Dureco. Al Van Dam was 34 jaar hun producer. De laatste uitgaven gebeurden bij Indisc. In 1964 al stapte Gust Torfs uit de groep en werd vervangen door Bob Van Staeyen. Wel bleef Torfs tot aan zijn dood in 1997 voor nieuwe teksten zorgen. Tussen 1968 en 1976 zong René Van Laeken mee tijdens live-optredens van de groep.
In 1974 hadden de Strangers een hit met Schele Vanderlinden (op de melodie van Dalida's Gigi L' Amoroso. Twee jaar later parodieerden ze Paloma Blanca door de George Baker Selection als Oh Mijnen Blauwe Geschelpte, een lied over de duivenmelkerij. In 1979 hadden ze hun grootste hit met Bij de rijkswacht, op de melodie van In the navy van The Village People.

In 1984 overleed Pol Bollansee. Een jaar later droegen de overige groepsleden hun nieuwe album aan hem op, Voor Pol... en alleman, waarvan de laatste track Pol en de vrienden zelfs specifiek over hem gaat.
Ze hebben een hele reeks gouden platen bij mekaar gezongen, samen goed voor een verkoop van een miljoen albums en singles. Andere hoogtepunten uit hun carrière zijn de "Gouden Lolly 1973" voor meest humoristische artiest, hun optreden voor de Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx in 1975 en hun concert op het 25-jarige huwelijksjubileum van koning Boudewijn en Fabiola waarbij ze ook na afloop met de vorst konden praten. In 1988 verschenen ze ook als verrassingsact tijdens Willy Vandersteens gastoptreden bij Mies Bouwman in het televisieprogramma In de hoofdrol. Ook traden ze op tijdens de openingsceremonie van VTM in 1989, waar ze later ook nauw betrokken waren bij komische programma's als Bompa, Benidorm en De Strangorianen.

Een concert van de Strangers op een bijeenkomst van het Vlaams Blok op 24 november 1992 zorgde voor controverse. Het concert vond plaats op de eerste verjaardag van hun verkiezingsoverwinning en ze speelden er onder meer het nummer De Ziekenkas. Het optreden werd gezien als een steunbetuiging aan de partij en haar gedachtegoed, en ze kregen heel wat kritiek te slikken. De Strangers verdedigden zich dat ze al sinds hun ontstaan nooit aan politiek hebben gedaan en voor iedereen hebben opgetreden (onder meer tijdens de verkiezingscampagne van de CVP in 1962 en tijdens een benefietconcert voor de linkse krant De Morgen toen deze eind jaren '80 in financiële nood kwam). Tegenstrijdig detail is het gegeven dat de verkoop van het album 'Stoute Liekes' (2011) oorspronkelijk enkel via het secretariaat van het Vlaams Belang verliep.
Toch ontvingen ze enkele jaren later opnieuw enkele eerbetonen. In 1997 kreeg de groep een ster in het Antwerpse bioscoopcomplex Metropolis en waren er overal vieringen ter ere van hun 45-jarig bestaan. De Antwerpse burgemeester Leona Detiège hield toen ter gelegenheid een toespraak.

Het laatste optreden van de groep vond plaats op 14 mei 2002 in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de groep. In 2003 schonken ze hun volledige archief aan de stad Antwerpen. In 2006 vond een eenmalig herenigingsconcert plaats ter ere van het Bal van de Burgemeester in Antwerpen, waarbij burgemeester Patrick Janssens aanwezig was.

bron: Wikipedia