Luna twist
01-01-1981
Luna twist

1 Singles bekijken van Luna twist

Kernleden van Luna Twist waren zanger Alain Tant (vocals), Filip Moortgat (gitaar, zang, bas) en Dirk Blanchart (eigenlijk Blanchaert). De twee eerstgenoemden, uit Ieper, waren de finalisten van de eerste editie van Humo's Rock Rally in 1978, onder de naam Once More. In feite deelde ze de eerste plaats met een andere West-Vlaamse band ‘Stagebeast’. Zij namen enkele door punk beïnvloedde nummers op zoals o.a. "Blondie", "Zig-zag" en "Dance macabre" en één album "Stress conference". Na twee jaar trokken ze naar Gent en begonnen een nieuwe groep met twee extra muzikanten: Dirk Blanchart (keyboards, gitaar, bas) en drummer Dirk Vangansbeke (drums, keyboards). Een jaar later in 1981 veranderden ze hun naam van Once More naar Luna Twist.

Hun eerste single ‘Tom & Jerry’ was een flop, maar opvolger ‘African Time’ was een schot in de roos, een nummer dat ook in het buitenland in de smaak viel. In 1982 volgde er een debuutalbum A Different Smell from the Same Perfume. Tijdens hun korte bestaan produceerden ze een aantal succesvolle nummers, zoals 'Look Out (You're Falling in Love Again)', 'Decent Life', 'Oh oh oh', 'Spoed van klank' en 'Golden Inside'. Het was veelal melodieuze, goed in het gehoor liggende rock-wave. Live deed de band het ook niet slecht. Bryan Ferry stond hen toe terug te komen voor een toegift tijdens een voorprogramma van Roxy Music in Vorst Nationaal. Internationale ambitie van de groep leidde tot een platencontract met het Engelse label Statik. Niettegenstaande hun hitpotentieel, originaliteit en ambitie, ging de band reeds in 1983 uit elkaar als gevolg van onderlinge meningsverschillen. Op 15 oktober 1983 gaf Luna Twist zijn laatste van 300 optredens in de Benelux tussen 1980 en 1983. Alain Tant bleef zingen en werd later vooral studiozanger (onder meer bij Elisa Waut, The Scabs, Johan Verminnen en een groot aantal buitenlandse artiesten: Mink Deville, Tony Hadley (Spandau Ballet), Jimmy Somerville en Leo Sayer). Filip Moortgat trad vooral met Jo Lemaire op en Dirk Blanchart begon een solocarrière.

Na 25 jaar kwam er een reünie in 2008, met de drie nog overblijvende originele leden Dirk Blanchart, Alain Tant en Filip Moortgat (drummer Dirk Vangansbeke kwam om het leven bij een auto-ongeval in 1999) aangevuld met twee nieuwe muzikanten op drums en synthesizers.

bron: Wikipedia

zie ook: Dirk Blanchart