Helmut Lotti
Helmut Lotigiers 22-10-1969
Helmut Lotti

14 Singles bekijken van Helmut Lotti

Helmut Lotti werd in 1969 geboren in Sint-Amandsberg als oudste van drie zonen. Zijn ouders scheidden toen hij zes was. Hij kreeg nog twee halfbroers. Toen hij op zijn vijfde Elvis Presley uit de boxen van moeders grammofoon hoorde komen, was het liefde op het eerste gehoor. Die liefde is tot op heden onaangetast. Nog op zijn vijfde stond hij voor ’t eerst op een podium: in de Gentse opera, waar grootvader Lotigiers directeur was, speelde hij het zoontje van een markies.

In 1989 nam Helmut Lotti deel aan de Soundmixshow in Nederland. Hij zong 'My Boy' van Elvis, werd derde en kreeg meteen een contract aangeboden voor een full cd. Drie singles uit dat eerste album 'Vlaamse Nachten' waren goed voor een nummer één in de Belgische Ultratop en goud. Ook zijn volgende drie albums waren goed voor Belgisch eremetaal. In 1995 brak Helmut Lotti breed internationaal door. Toen gaf hij, geïnspireerd door Luciano Pavarotti’s toenmalige hit 'Caruso' (origineel van Lucio Dalla) een concert met een symfonisch orkest. Het publiek reageerde zo extatisch dat hij nog datzelfde jaar live in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal Helmut Lotti goes Classic opnam. Met twaalf keer platina blijft dit album de meest verkochte plaat ooit in België.

Na vijf Classic-albums maakte Helmut Lotti ook van Afrikaans, Latijns-Amerikaans, Russisch en pop-repertoire lichtklassieke versies. Met deze albums en zijn eerbetoon aan Elvis, My Tribute to the King, oogstte Lotti wereldwijd succes. Zo werd hij onder meer nummer 2 op de Amerikaanse Billboard. Op eigen bodem stond hij als eerste Vlaamse artiest ooit zes opeenvolgende avonden in een uitverkocht Vorst Nationaal. Helmut Lotti nam ook nog een dubbelalbum met croonersongs op en een Swing-album. Na een toer door onder meer Australië kondigde hij een rustperiode aan waarin hij zich wilde herbronnen. Begin 2013 verscheen Mijn hart & mijn lijf, een album met bijna louter zelf geschreven Nederlandstalige nummers. Producer van het album is Stef Kamil Carlens, terwijl de teksten door Bart Vanegeren werden geschreven.

Helmut ontving talloze muziekprijzen en onderscheidingen. In 2004 werd hij door Koning Albert II en Koningin Paola van België benoemd tot Grootofficier in de Leopoldsorde. Sinds 1996 is Helmut Lotti ook Goodwill Ambassadeur voor UNICEF. Helmut Lotti is op 9 mei 2009 gehuwd met journaliste Jelle Van Riet. Zij leerden elkaar kennen toen zij hem voor de boekenbijlage van De Standaard interviewde. Het is Helmuts derde huwelijk. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij een dochter.

zie ook: Johan Lotigiers

bron: Wikipedia