Willy Sommers
Willy De Gieter 08-09-1952
Willy Sommers

76 Singles bekijken van Willy Sommers

In 1967, richt Willy met een paar vrienden een rockgroepje op, The Sons Of Abraham. Na één jaar liet hij het rockgenre achter zich en werd leadzanger van een populaire band in het Pajottenland, The Yeats. The Yeats lagen onrechtstreeks mee aan de basis van zijn muzikale loopbaan. Toen hij twee jaar in de groep zat, kwam hij op kerstavond 1970 in contact met Roland Verlooven (Armath), muziekproducer bij het gerenommeerde label Vogue. Deze werd zo'n beetje de stuwende kracht van het muzikale Sommers’ succesverhaal. Met 'Het is weer morgen' kwam platenfirma Vogue in maart 1971 uit met een nieuwe muzieknaam in Vlaanderen, Willy Sommers. De verzamelde muziekpers beoordeelde het nummer en de artiest als een verfrissend muzikaal geluid. Ruime airplay zorgde voor een groeiende Sommers fanscene, maar daar bleef het dan ook voorlopig bij.

Met het uitbrengen van 'Zeven Anjers, Zeven Rozen' in datzelfde jaar (1971) is de absolute doorbraak van Willy Sommers in Vlaanderen een feit. Hij verkocht meer dan 100.000 plaatjes in Vlaanderen en stond 19 weken nummer één in de hitparade. Ook de Spaanse, Duitse en Franse charts moesten eraan geloven want 'Sieben Küsse, sieben Rosen' en 'Siete rosas, siete besos' waren kaskrakers. Het jaar daarna stond hij dagelijks op het podium met zijn eigen professioneel orkest De Sommerstip. Zijn fanclub werd op dat ogenblik één van de grootste in Vlaanderen, met 12.000 leden. Op muzikaal vlak reeg hij de hits aan elkaar : 'Sympathie is geen liefde', 'Weet je nog die slow' en 'Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds'. Als blijk van erkenning kreeg hij op 20 november 1972 zijn eerste gouden plaat voor de verkoop van 500.000 singles in amper twee jaar tijd. Sommers had naast succes in eigen land ook in de buurlanden een bloeiende muzikale carrière. In 1973 stond Willy voor de Franse tv-camera's in het spraakmakende Cadet Roussel van Guy Lux. In de Spaanse top-50 bloeide nog steeds zijn 'Siete rosas, siete besos'.

In 1974 werd de zanger uitgeroepen tot populairste artiest van Vlaanderen en mocht hij voor het eerst de Zomerhit trofee ontvangen met het nummer 'Blijf nog een uurtje bij mij'. Hij startte met een recitaltournee door Vlaanderen. In 1975 kreeg Willy Sommers opnieuw goud voor 'Dans met mij tot morgenvroeg'. Op 22 augustus 1975 debuteerde hij op het Duitse Schlagerfestival, waar hij nadien nog vele malen te gast zou zijn als populairste Vlaming.

In 1976 bracht Willy de single 'Holiday' uit. Hij stond ermee vijf maanden lang in de top-10. Ruim twee jaar later, 16 januari 1978 komt de Duitse versie van 'Holiday' binnen op de 35ste stek in de charts. Op 23 november van datzelfde jaar ondertekent Willy Sommers een contract met platengigant Philips/Polygram voor de komende decennia. In 1979, 1981 en 1984 won hij de Zomerhit , een onderscheiding voor de beste Vlaamse single van het jaar. Respectievelijk ging deze onderscheiding naar de singles 'De nacht wordt lang', 'Naar de zee' en het felgesmaakte 'Ik ben verliefd op haar'. In 1979 bracht hij de langspeler 'Willy Sommers Internationaal' uit met Franse, Duitse en Spaanse nummers.

De jaren tachtig waren moeilijk voor de Vlaamse muziekindustrie en slechts enkele muzikale namen konden nog overleven. Aan hits en vooral optredens had Willy Sommers alvast geen gebrek : 'Naar de zee', 'Ken je nog die slows', 'Dallas', 'Jij', 'Vlaanderen de leeuw' (wat een klassieker zou worden en nog steeds luidkeels meegebruld wordt op menige studenten-cantus). Op het eind van de jaren tachtig kwam er een keerpunt bij de start in Vlaanderen van het eerste commerciéle televisiestation VTM. Op vraag van tv-pioniers Mike Verdrengh en Guido Depraetere zal Willy Sommers samen met Bea Van Der Maet vanaf 1989 op VTM het muziekprogramma Tien om te zien (TOTZ) presenteren. Het programma werd een begrip in Vlaanderen en gedurende meer dan 10 jaar zou het dan ook onafgebroken in de top-10 staan van de CIM-kijkcijfers. In 1989 bracht Willy het nummer 'Het water is veel te diep'. Onder impuls van het opgestarte muziekprogramma vlogen de singles over de toonbank en in mum van tijd kreeg het nummer een gouden randje. Enkel Will Tura hield Sommers op dat moment van de nummer één in de hitparade. De nummer één voor Sommers was er meteen daarna in hetzelfde jaar met 'Als een leeuw in een kooi'. Met TOTZ en zijn samensteller Jos Van Oosterwyck was de herwaardering van de Vlaamse muziek een feit. Sommers scoorde niet alleen op tv, ook muzikaal ging het hem helemaal voor de wind met goud en platina voor singles als 'Mooie vrouwen lopen nooit in de schaduw' en 'Kijk Eens Diep in mijn Ogen' (een duet met diva Wendy Van Wanten). In 1993 komt het album 'Parfum d’amour' uit, een cd waarbij Sommers enkele Franse nummers bewerkt. In 1995 wordt er gekozen voor 'Profumo d’amore' waarbij er een selectie en bewerking gemaakt wordt van Italiaanse klassiekers.

1996 is een muzikaal keerpunt voor Willy Sommers, wanneer Roland Verlooven wegens medische problemen besluit de samenwerking te beëindigen. Willy besluit met een nieuw team in zee te gaan en zo komt hij terecht bij John Terra. In gehele vriendschap verlaat hij na jaren trouwe dienst Polygram en tekent hij een contract met Play That Beat. In 1997 presenteerde Willy Sommers samen met Anne De Baetzelier in een volgelopen Antwerps Sportpaleis de TOTZ-special. In 1998 verschijnt het album 'Op reis naar jou/Onderste boven' met de hitsingles 'Met mijn ogen dicht', 'Toen kwam jij', 'Ik geef me over', 'Er is geen reden' en 'Zomaar zomer'. In de zomer van 1999 besluit VTM een punt te zetten achter het populaire muziekprogramma "Tien om te zien". Wel kwam het liedjesprogramma telkens terug in de zomermaanden. Ondertussen presenteert Willy ook elke zaterdagmorgen het radioprogramma "Rendez-vous" op Family radio. Platenfirma Play That Beat! brengt begin 2000 de 8 eerste langspeelplaten van Willy uit op CD. In maart 2000 komt het nieuwe album 'Warm in mijn hart' op de markt. Na een jaar afwezigheid komt Tien om te zien opnieuw op het Vlaamse scherm. Nu staat Anne De Baetzelier aan de zijde van Willy voor de presentatie van het programma. Willy brengt de single 'Kleine Karlien' uit, de voorbode van een nieuw album. Vanaf september 2000 presenteert hij het nieuwe clipprogramma Hitstop op VTM. In november 2000 brengt Willy bij platenfirma Label Vie een nieuw album op de markt in productie van gitaarvirtuoos Francis Goya : 'Alleen de liefde overwint'. Bart Herman werkt samen met Willy voor de teksten van het album.

In 2001 volgen concerten in het teken van zijn 30-jarige carrière. Radio en televisie besteden uitgebreid aandacht aan de evenementen rond 30 jaar Sommers. In 2002 wordt Willy vader van Luna. Een goede balans tussen carrière en gezin wordt nu een must. Willy staat op het podium van Tien om te zien met zijn single 'Mijn illusie'. Naar aanleiding van de geboorte van Luna maakt Willy in een productie van John Terra de single 'Het mooiste wat bestaat', een ode aan het wonder der liefde: een kind.

Op 21 november 2002 krijgt Willy een trofee van Radio 2 en Sabam : een plaats in de Eregalerij van het Vlaamse lied met 'Zeven anjers,zeven rozen'. Het zal dus een onsterfelijke song blijven. Begin 2003 brengt Willy de single 'Als tevoren uit', opnieuw in een productie van John Terra. Iets later wordt er onder impuls van managers Ilia Beyers en Piet Roelen een nieuw album klaargestoomd door Lisa Del Bo, Luc Steeno en Willy Sommers. Het album heet: 'De mooiste duetten en méér', een productie van Peter Koelewijn. In 2005 verschijnt er een parodie gemaakt door het TMF-duo Daan & Seppe van 7even anjers 7even rozen in Beavis & Butthead-stijl; Sommers kan er hartelijk mee lachen. Hijzelf treedt dat jaar op bij de jaarlijkse IJzerbedevaart in Diksmuide. In 2009 brengt hij het album "Vogelvrij" uit. De titelsong "Vogelvrij" en de tweede single "Een wonder van een vrouw" doen het niet slecht in de hitlijsten en ook het album kent een goede verkoop. In 2010 werd Willy opgenomen in de Radio 2 eregalerij voor een leven vol muziek. In 2011 komt zijn album "40 jaar hits" uit, een dubbel cd met zijn grootste hits naar aanleiding van zijn 40-jarig durende carriére. Hij kreeg er een gouden plaat voor voor 10.000 verkochte exemplaren.

In 2012 kwam er van hem een dubbel cd uit in de reeks "Alle 40 goed" met 40 hits van hem. Op 12 februari 2013 stelt Willy zijn nieuwe album "pluk de dag" voor. Met de hitsingles "Dromen van verre stranden" (vertaling van "Una paloma blanca") en "ik moet aan je denken". Met als bonustrack het nummer "geef me de vijf" een duet met zijn 10-jarige dochter Luna. Hij maakt ook bekend dat hij vanaf 2014 met De Romeo's zal optreden. Hierop komen verschillende reacties en sommers stelt in een persbericht zijn publiek gerust en belooft dat hij zijn solocarrière zal blijven voortzetten.
bron: Wikipedia

zie ook: Sommerstip