Barbara Dex
Barbara Deckx 22-01-1974
Barbara Dex

3 Singles bekijken van Barbara Dex

Haar vader is zanger Marc Dex, die vooral in de jaren zestig en zeventig in België een populaire zanger was. Zanger Juul Kabas is Barbara's oom.

Dex begint in 1991 een muzikale carrière als ze in het radioprogramma de Kempenshow optreedt. Daar brengt ze covers van liedjes van Ann Christy en Axelle Red. In 1992 neemt ze als studente haar eerste single Een land op.

In 1993 wordt ze geselecteerd om met het liedje Iemand als jij België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Op het festival in Millstreet, Ierland eindigt ze echter met drie punten als allerlaatste. Debet hieraan is volgens velen het door Dex zelf vervaardigde jurkje. Hiermee wordt ze nog steeds geplaagd, vanwege de Barbara Dex Award. Dit is een prijs die jaarlijks wordt toegekend door de website House of Eurovision aan de slechtst geklede artiest op het festival.

Toch is Dex in haar eigen land gelanceerd. Een eerste full-cd Iemand wordt opgenomen en verkoopt vrij goed. Daarop staat ook een Engelse versie van Iemand als jij. Enkele andere liedjes zijn Nederlandse vertalingen van bekende buitenlandse hits. Vanaf 1995 begint ze definitief in het Engels te zingen. De tweede cd van Dex, Tender touch, verschijnt in 1996. Daarop staan liedjes als Sweet Summernights en het duet met Paul Michiels, Leaving this town. In 1997 mag ze de titelsong van de populaire VRT-serie Windkracht 10 inzingen. De goed verkopende soundtrack is er de oorzaak van dat vele optredens, samen met de crew van Windkracht 10, volgen. Begin 1998 verschijnt uiteindelijk de derde Engelstalige cd van Dex, Strong.

Ondertussen trouwt Dex op 18 november 2000 en krijgt ze begin augustus 2001 een zoon; eind 2004 volgt er een tweede zoon. Even later staat ze weer in de schijnwerpers met haar album Timeless. In december dat jaar zingt zij ook mee op Elke dag een feest, een single van Artiesten Zonder Grenzen. In 2004 neemt zij opnieuw deel aan de Belgische preselectie voor het Eurovisiesongfestival 2004. Haar kapsel valt op door een opmerkelijke re-styling. Zij zingt haar nummer samen met zanger/componist Alides Hidding. Het liedje 'One life' eindigt als derde, achter Xandee en Natalia Druyts.

In 2006 neemt ze nogmaals deel aan de preselectie. Haar liedje Crazy wint de tweede voorronde. In de halve finale wordt ze tweede, dankzij de steun van het publiek. In de finale speelt ze echter geen rol van betekenis meer. De single komt wel binnen in de top-10 van de Vlaamse Ultratop 50 en is hiermee haar grootste hit sinds Iemand als jij. Samen met Bart Herman zingt zij het Gordellied van De Gordel, editie 2008, met als titel Onderweg met jou.

In 2009 wordt ze samen met haar vader Marc Dex en nonkel Juul Kabas (de familie Dex) opgenomen in de Radio 2 Eregalerij voor een leven vol muziek.

Op 17 augustus 2012 krijgt ze de prijs voor de beste vrouwelijke artiest op Radio 2 Zomerhit.

In 2014 toert zij, samen met Jan De Smet, Lucas Van den Eynde en Nele Goossens, door Vlaanderen met het programma Kleinkunsteiland.

zie ook: Marc Dex
zie ook: Juul Kabas

bron: Wikipedia
bron: Officiële pagina