John Terra
Johnny Terwingen 21-06-1951
John Terra

54 Singles bekijken van John Terra

Zijn eerste muzikale stappen zette hij bij The Ramblers, het orkest van zijn oom. Daar werd hij opgemerkt door Robert Bylois. De artiestennaam Terra komt van de samentrekking van de namen van zijn ouders (Terwingen en Ramaekers). John waagde het eerst zijn kans met een Franstalig repertoire met liedjes zoals 'Adieu' en 'Fille de mes rêves'. Daarna kreeg hij de kans om het Nederlandstalige repertoire te proberen waardoor hij bekend werd in Vlaanderen.

In het begin van de jaren zeventig kwam hij in contact met Jan Theys. Deze bracht John dan weer in contact met Jean Kluger. Onder zijn hoede had John verschillende hits zoals 'Iemand heeft je pijn gedaan', 'Is er een ander?', 'Verliefd voor de eerste keer' en 'Als je de taal van de liefde verstaat' (muziek Bobbejaan Schoepen). Hierna raakte zijn carrière in het slop.

In de jaren tachtig maakte hij een comeback bij de Baccarabeker (een muziekwedstrijd waarbij de vijf Vlaamse provincies het tegen elkaar opnamen). Kort daarna volgde zijn grootste hit 'De dag dat het zonlicht niet meer scheen' en stond zeven weken op de nummer een in de Vlaamse Top 10. De groep Arbeid Adelt (Vlaamse groep met Marcel Vanthilt) maakte een parodie op dit nummer. Hierop ontstond een rel tussen deze groep en John Terra.

Vanaf het einde van de jaren tachtig trad John Terra meer naar de achtergrond. In 1996 legde hij de microfoon definitief neer. Hij werd producer van verschillende artiesten. Hij was de ontdekker van Dana Winner, Patrick Onzia, Erik Goossens, Kim Kay, Lisa Del Bo en Vanessa Chinitor. Samen met deze laatste twee zangeressen verdedigde hij de Belgische eer op het Eurovisiesongfestival in 1996 en 1999. Hij werd in 2012 opgenomen in de eregalerij van Radio 2.
bron: Wikipedia